Choose your language
Χρόνια Νεφρική Νόσος και  Οστεοπόρωση

Χρόνια Νεφρική Νόσος και Οστεοπόρωση

Η Οστεοπόρωση είναι μια συστηματική σκελετική νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή  οστική μάζα, με αποτέλεσμα τη μείωση της αντοχής των οστών και αύξηση του κινδύνου καταγμάτων.

Η οστεοπόρωση μπορεί να διαχωριστεί σε τρεις κατηγορίες

  • τη μετεμμηνοπαυσιακή
  • τη γεροντική και
  • τη δευτεροπαθή που οφείλεται σε συστηματικές παθήσεις ή λήψη φαρμάκων.

Για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης, πραγματοποιούνται μετρήσεις οστικής πυκνότητας με DEXA, για τις οποίες βελτιώνεται η προγνωστική αξία, όταν γίνονται συνδυαστικά με κλινικές παραμέτρους, όπως είναι το ιστορικό προηγούμενων καταγμάτων, ρευματικών νοσημάτων, χρήσης κορτικοστεροειδών κ.α. Ιστολογικά, χαρακτηριστικό της οστεοπόρωσης είναι η μειωμένη ποσότητα πλήρως μεταλλωμένου οστού (ώριμου οστίτη ιστού) και από μικροαρχιτεκτονικές ανωμαλίες, για παράδειγμα η λέπτυνση και αραίωση των δοκίδων, ασύνδετες δοκίδες και μεγάλα κενά διαστήματα, διάτρηση των δοκίδων και λέπτυνση του φλοιού.

Βάσει ερευνών, το 59% των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ)  σταδίου 5 παρουσιάζουν οστεοπόρωση, ενώ το 27% παρουσιάζει οστεοπενία.

Σε αυτά τα στοιχεία έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι ασθενείς σε στάδιο 4 ΧΝΝ, είναι κατά 4 φορές πιο πιθανό να υποστούν κατάγματα ισχίου με διπλάσια ποσοστά θνητότητας σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η οστεοπόρωση σε ασθενείς με ΧΝΝ ανακαλύπτεται ολοένα και συχνότερα, λόγω της διάδοσης της μέτρησης οστικής πυκνότητας με DEXA και ως συνέπεια την χορήγηση  ισχυρών αντιοστεοπορωτικών  φαρμάκων.

Η πλειονότητα των ασθενών με οστεοπόρωση είναι

  • μεγάλης ηλικίας
  • με υποκείμενα νοσήματα: Σακχαρώδη Διαβήτη και Υπέρταση

 Επομένως το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει ταυτόχρονα από ΧΝΝ και οστεοπόρωση φτάνει στο 45-60%. Ο κίνδυνος κατάγματος είναι υψηλός στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, η οποία μάλιστα αναμένεται στις επόμενες δεκαετίες να αυξηθεί λόγω και της γήρανσης του πληθυσμού.

Νεφρική Οστική Νόσος, γνωστή παλαιότερα και ως Νεφρική Οστεοδυστροφία ή Δευτεροπαθής Υπερπαραθυεοειδισμός, αφορά παθολογικές καταστάσεις του αίματος, των οστών, των μαλακών μορίων και των αγγείων που προκαλούνται από τις διαταραχές του μεταβολισμού του ασβεστίου, του φωσφόρου σε ασθενείς που πάσχουν από ΧΝΝ.

Σε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο ΧΝΝ (στάδιο 4-5) η Νεφρική Οστική Νόσος παίζει καθοριστικό ρόλο και απαιτείται συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή.

Οι γυναίκες  με ΧΝΝ υφίστανται πρώιμη εμμηνόπαυση ή είναι αμηνορροϊκές. Τέλος, οι ασθενείς λαμβάνουν φάρμακα τα οποία επηρεάζουν τον οστικό μεταβολισμό και υποφέρουν από καταστάσεις οι οποίες προκαλούν οστεοπόρωση.

Κατά την εξέλιξη της ΧΝΝ ο σκελετός των ασθενών προσβάλλεται συχνά και αθροιστικά προκαλείται η μείωση της οστικής πυκνότητας, αν και ορισμένες φορές αυτή έχει προκύψει πριν από τη νεφρική προσβολή.

Σε ασθενείς με ΧΝΝ, οι οποίοι υφίστανται μεγάλο κίνδυνο κατάγματος, δε μπορούν να εφαρμοστούν τα θεραπευτικά μέσα που αξιοποιούνται στο γενικό πληθυσμό, καθώς αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σοβαρούς περιορισμούς.

Τα βασικά γενικά μέτρα προς υπόδειξη είναι η φυσική άσκηση

  1. η αποφυγή πτώσεων
  2. η διακοπή του καπνίσματος
  3. η ισορροπημένη διατροφή
image
Κλείστε Ραντεβού





DYPA