Choose your language
Ποια είναι η διατροφή που αποτελεί «ασπίδα» κατά της νεφρικής νόσου

Ποια είναι η διατροφή που αποτελεί «ασπίδα» κατά της νεφρικής νόσου

Η χρόνια νεφρική νόσος έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή του πάσχοντα, ωστόσο υπάρχει μια διατροφή που μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» για τη συγκεκριμένη – όχι και τόσο σπάνια – πάθηση.

Πιο συγκεκριμένα, η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μόνιμη νεφρική βλάβη, με ή χωρίς έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας.

Η συχνότητα εμφάνισής της στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται παγκοσμίως στο 10%-14%, που σημαίνει ότι ένας στους περίπου 10 πάσχει από αυτήν. Οι πάσχοντες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων (στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικών επεισοδίων), μείωση της ποιότητας ζωής και πρόωρο θάνατο.

Παράγοντες κινδύνου για την χρόνια νεφρική νόσο

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της είναι κυρίως η ύπαρξη:

• υπέρτασης,

• σακχαρώδους διαβήτη,

• δυσλιπιδαιμίας (αύξηση της χοληστερίνης και τριγλικεριδίων),

• παχυσαρκίας,

• καρδιαγγειακών νοσημάτων και υπερουριχαιμίας (αύξηση του ουρικού οξέος).

Επιπρόσθετοι παράγοντες είναι το κάπνισμα, η έκθεση σε νεφροτοξικά φάρμακα (π.χ. η μακροχρόνια λήψη ακόμα και ήπιων αναλγητικών ή η χωρίς περίσκεψη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών – φάρμακα που εύκολα λαμβάνονται για οσφυαλγία, ρευματικούς πόνους).

Διατροφή DASH

Το διατροφικό πρόγραμμα DASH (Διατροφική Προσέγγιση για τη Διακοπή της Υπέρτασης), θεωρείται μια υγιεινή διατροφή για άτομα που πάσχουν από νεφρική νόσο. Δεν απαιτεί ειδικές τροφές αλλά υπάρχουν καθημερινοί και εβδομαδιαίοι διατροφικοί στόχοι.

Η διατροφή DASH συνιστά να τρώτε τα ακόλουθα:

• Φρούτα

• Λαχανικά

• Δημητριακά ολικής αλέσεως

• Ξηρούς καρπούς

• Όσπρια

• Γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ή με χαμηλά λιπαρά

• Πουλερικά

• Ψάρια

• Φυτικά έλαια

Επίσης, το διατροφικό πρόγραμμα DASH συνιστά την αποφυγή ή τον περιορισμό των παρακάτω:

• Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά

• Τροπικά έλαια όπως έλαιο καρύδας και φοινικέλαιο

• Λιπαρά κρέατα

• Επεξεργασμένα κρέατα

• Κόκκινο κρέας

• Γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά

• Κρόκοι αυγών

• Τηγανητά φαγητά

• Κατεψυγμένα τρόφιμα (συχνά πλούσια σε νάτριο)

• Τρόφιμα με ζάχαρη

• Ροφήματα με ζάχαρη

• Αλμυρά τρόφιμα (τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο)

«Όχι» στις μεγάλες ποσότητες καλίου

Εκτός από τη διατροφή, οι ασθενείς με νεφρική νόσο θα πρέπει να προσέχουν και να περιορίσουν την ποσότητα καλίου στη διατροφή τους.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, που πρέπει να περιορίσετε, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

• Αγκινάρες

• Αβοκάντο

• Μπανάνες

• Φασόλια

• Προϊόντα πίτουρου

• Καστανό ή άγριο ρύζι

• Γαλακτοκομικά προϊόντα

• Πεπόνι

• Πορτοκάλια και χυμός πορτοκαλιού

• Πατάτες

• Δαμάσκηνα

• Σταφίδες

• Σπανάκι

• Ντομάτες

• Ψωμί και ζυμαρικά


  Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2024

image
Κλείστε Ραντεβού





DYPA