Choose your language
Η ψυχολογία ενός αιμοκαθαρόμενου ασθενή

Η ψυχολογία ενός αιμοκαθαρόμενου ασθενή

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ) εκτός από την επίδραση στη σωματική υγεία του ασθενούς, μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην ψυχολογία του, εξαιτίας των νέων συνθηκών που καλείται να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητα του. Οι αλλαγές που φέρνει η ασθένεια στη ζωή του, από τον τρόπο που κοινωνικοποιείται στο φιλικό και το οικογενειακό του περιβάλλον και τις διαπροσωπικές του σχέσεις, μέχρι τις διατροφικές του συνήθειες αλλά και την εξάρτιση που νιώθει από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, τον κάνουν να νιώθει ευάλωτος. Αυτό οδηγεί σε μεταπτώσεις στην ψυχολογία του οι οποίες μπορεί να επιφέρουν ακόμα και κατάθλιψη.

Σύμφωνα με μελέτες, το 5% -20% των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση αντιμετωπίζουν εναλλαγές στην ψυχολογία τους, ενώ πολύ υψηλό ποσοστό εμφανίζει, έστω και περιστασιακά, καταθλιπτικά συμπτώματα. Ασθενείς που φτάνουν σε ποσοστό έως και 50% εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές ενώ το 80% των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση δηλώνει πως έχει δυσκολία στον ύπνο. Η αϋπνία, το στρες και άλλα αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος και η αγωνία για την υγεία τους, είναι μια πιθανή αρνητική έκβαση της ασθένειας. Επίσης και η αβεβαιότητα για το μέλλον, προκαλούν σε μεγάλο ποσοστό στους ασθενείς ψυχική διαταραχή.

Οι εξάρσεις θυμού και η επιθετικότητα εκδηλώνονται στα οικεία τους πρόσωπα. Πρόκειται για μια φάση «άρνησης», που είναι όμως παροδική και υποσυνείδητα αποτελεί ένα μηχανισμό άμυνας απέναντι σε αυτό που συμβαίνει. Πολλοί ασθενείς αποκρύπτουν τα συναισθήματά τους από το θεράποντα ιατρό, είτε γιατί περνούν τη φάση άρνησης είτε γιατί ντρέπονται να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις τους. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντική η συμβολή των ανθρώπων του οικείου περιβάλλοντος ακόμη και οι νοσηλευτές, οι οποίοι καλούνται να στηρίξουν τον ασθενή.

Στα Νεφρολογικά Κέντρα Φροντίς, η ευεξία, σωματική και ψυχική, είναι ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους. Η ψυχολογική στήριξη των ασθενών είναι για εμάς εξίσου σημαντική. Χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης τόσο με τους ασθενείς όσο και με τις οικογένειες τους, και μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση ενημερώνουμε λεπτομερώς για όλα τα στάδια θεραπείας προκειμένου οι ασθενείς να αποβάλλουν το στρες και να αισθανθούν ασφαλείς και ότι έχουν αφήσει την υγεία τους σε «καλά χέρια».

Τέλος, εκτός από την δική μας στήριξη, υπάρχουν οργανωμένα προγράμματα συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης τα οποία συμβάλλουν στην ενδυνάμωση ακόμα και ειδικής κατηγορίας ασθενών που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα (ασθενείς σε χρόνια περιοδική αιμοκάθαρση ή σε περιτοναϊκή κάθαρση, ασθενείς οι οποίοι αναμένουν μεταμόσχευση ή μεταμοσχευθέντες ασθενείς κ.λπ.).


  Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

image
Κλείστε Ραντεβού





DYPA